Belföld

Gyurcsány Ferenc

“A végighazudtuk azt jelenti, hogy nem tettünk eleget. Meg azt, hogy nem mertünk szembenézni az ország összes fogyatékosságával. Ha ugyanezt parlamenti beszédmódban fogalmazom meg pozitívan, arra a kutya sem figyel fel… Őszöd az árulás története. Őszöd legfontosabb momentuma nem a benne rejlő drámai túlzások és az expresszionizmus, hanem maga az árulás. Őszöd két puccs: az MSZP belső puccsa a miniszterelnök megbuktatása érdekében, majd Őszödre alapozva a jobboldal puccsa a baloldal és a kormány megbuktatása érdekében. De az összes későbbi politikai gondunk és bajunk, végső vereségünk nem független attól az állampárti örökségtől, amely az MSZP ontogenezisének legfontosabb része: hogy mi az MSZP világképe, politikusainak szocializációja, mennyiben képes hinni egy nyugatos parlamenti demokráciában, mennyiben képes hinni a piacgazdaságban. Sok-sok elemzéssel, válasszal adósak vagyunk.”

Gyurcsány Ferenc: Nincs benne bazmeg (FN24, 2013. május 23.)

 

Pápán született 1961. június 4-én. Nős, második feleségétől két fia, harmadik nejétől egy lánya és egy fia született.

Pápán érettségizett, a pécsi tanárképző technika-biológia szakán szerzett oklevelet 1984-ben, majd a Közgázon másoddiplomázott, levelező tagozaton.

Már a főiskolán aktív ifjú kommunista, 1984 és 1988 között a Pécs városi KISZ-titkára, 1988–1989-ben a KISZ KB egyetemi tanácsának elnöke, utóbb a jogutód DEMISZ alelnöke.

1990-től üzletel. Ügyintézőként és üzletszerzőként kezdi; 1992-től az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Rt. vezérigazgatója, 2002-re ő Magyarország ötvenedik leggazdagabb embere.

2000-ben lép be az MSZP-be. 2003 májusa és 2004 szeptembere között a Medgyessy-kormány sportminisztere – utóbb e beosztása kapcsán fröccsen rá sár a Zuschlag-ügyben.

A miniszterelnök Medgyessyvel összevész, részt vesz megpuccsolásában, majd Kiss Pétert legyőzve megszerzi a kormányfői posztot.

2004. december ötödikén, a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról szóló népszavazáson a „nem”-re buzdít, ezzel magára és pártjára rántja a „hazaáruló” bélyeget. Ezzel együtt a sírból hozza vissza a 2006-os országgyűlési választást, irányításával ismét az MSZP-SZDSZ-tandem szerez többséget.

Sokáig nem örülhet, hiszen a 2006. szeptember 17-én kiszivárgó őszödi beszéd tüntetéshullámot, utcai randalírozást indított el. Rendkívül népszerűtlenné vált, 2009 áprilisában konstruktív bizalmatlansági indítvány útján Bajnai Gordon váltotta őt az ország élén.

Az MSZP Táncsics Alapítványában lett a kuratórium elnöke. A 2010-es választáson a szocialista országos lista negyedik helyéről került a parlamentbe. Idén áprilisban már a harmadik a listán, köszönhetően annak, hogy miután pártbéli utódja, Mesterházy Attila kiszorította őt és híveit a közös vörös formációból, Demokratikus Koalíció néven saját pártot alapított, és testvéri ellenszélben is elérte, hogy az utolsó pillanatban bevegyék az Összefogásba.

Interjúnk vele itt.


Fotó: Neményi Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik