Szórakozás

Október 2.: a legfontosabb tudnivalók!

Tudta?

Október 2. vasárnapra esik. A magyar vasárnap szó valószínűleg a vásárnap szóból ered, jelentése a középkori vásárok megtartásával kapcsolatos. Ilyenkor korábban zárnak a boltok, és ritkábban járnak a tömegközlekedési eszközök, és este korán kell lefeküdni, mert másnap hétfő van.

Az előrejelzések szerint október 2-án délelőtt hosszabb-rövidebb napos időszakokra számíthatunk, majd délután nyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet. A nap második felében a Dunántúlon, estétől másutt is szórványosan valószínű eső, zápor, néhol zivatar is előfordulhat. Eleinte többfelé élénk délnyugati szél várható, majd délután/este a Dunántúlon a szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között várható.

Gyalogló, tengerimalac

Október 2. (1958 óta) a Guineai Köztársaság nemzeti ünnepe – a Franciaországtól való függetlenné válás napja. Érdekesség, hogy angolul a tengerimalac: guinea pig; a helyes kis rágcsálóknak ugyanakkor nincs közük a függetlenség kivívásához. 1992 óta ez a nap a Gyaloglók Világnapja (World Walking Day), 1993 óta pedig a sztómások világnapja.

Még ennél is fontosabb, hogy október 2. az Erőszakmentesség világnapja, ugyanis az ENSZ-közgyűlés 61. ülésszaka 2007. június 15-én hozott határozatában az erőszak minden formáját következetesen elvető Mahátma Gandhi indiai politikus születésnapját az erőszakmentesség világnapjává nyilvánította.

Kuss ma nekünk

A Wikipedia szerint történelmünk során október másodika rengeteg sorsfordító pillanatot hozott:

1850-ben ezen a napon Neszmély parasztsága rátámadt a bordézsma behajtóira.

1914. október 2-án Hermann Kusmanek von Burgneustädten gyalogsági tábornok, Przemyśl várparancsnoka visszautasította a bolgár származású Radko Dimitrijev altábornagynak, a 3. orosz hadsereg parancsnokának az erőd feladására vonatkozó követelését.

Most lesz 25 éve, hogy F. Viehböck, az első osztrák és T. Aubakirov, az első kazah űrhajósok elindultak a Mir űrállomásra a Szojuz–TM13 űrhajóval.

Pont 10 éve, 2006. október 2-án lett Perl Westerberg a svéd parlament, a Riksdag házelnöke.

Foch napunk lesz

Gondoljunk a születésnaposokra is! 1945-ben ezen a napon született Martin Hellman amerikai kriptográfus; október 2-án ünnepli születésnapját Patricia O’Callaghan ír származású kanadai opera- és kabaréénekesnő, és Ferdinand Foch (ejtsd: fos) francia marsall, I. világháborús főparancsnok is most ünnepelné, ha még élne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik