Szórakozás

Jenki fogyasztói rituálé fenyegeti legszentebb ünnepi hagyományunkat!

A halloween gyakorlatilag kiszorította a naptárból a mindenszenteket. Most az adventi vásárlások kerültek óriási veszélybe.

Nem tudjuk, önök hogy állnak vele, de ez már tényleg felháborító! Először a Valentin-nap tette tönkre a Bálint-napot. A halloween gyakorlatilag kiszorította a naptárból a mindenszenteket. De lassan már gyermekeinket sem öltöztethetjük be farsangra az amerikai bohóckodás miatt, ami ráadásul a halottak napjából is csúfot űz. Ha nem vigyázunk, karácsonykor már nem is a Jézuska hozza majd az ajándékot, hanem a Mikulás!

És akkor tessék, itt az újabb őrület: a Fekete Péntek. Csupa nagybetűvel. Még szép.

De mi is ez tulajdonképpen? Fekete Pénteket a hálaadást követő napon tartanak a tengerentúlon (tessék egy újabb hamburgerzabáló ünnep), de mára szinte az egész bolygón elterjedt. Legalább is ott, ahol megengedhetik maguknak az emberek, hogy ívelt képernyőjű tévékre költsenek és még a karácsonyt is megünneplik.

A 2000-es évek eleje óta a Fekete Péntek jelzi ugyanis a karácsonyi vásárlási szezon kezdetét az Egyesült Államokban. Ilyenkor az árak egyetlen napra a béka segge alá zuhannak, azaz baromi olcsón lehet hozzájutni a Gucci táskáktól az iPhone-okig mindenhez. Tavaly csak Amerikában több mint 50 milliárd dollárt költöttek el az emberek ajándékokra egyetlen hétvége alatt. Őrület. Le sem merjük írni az összeget forintban, hiszen felfoghatatlan.

Szóval miért is veszélyes a Fekete Péntek ránk nézve?

Tudjuk nagyon jól: az amerikai ünnepeket azért terjesztik tűzzel-vassal, hogy romba döntsék európai hagyományainkat és értékeinket. Ha ugyanis egy magyar ember egyetlen nap alatt költi el minden pénzét a karácsonyi meglepetésekre, akkor vajon mi marad adventre?

Mert miről is kell, hogy szóljon az advent? Négyhetes folyamatos plázázás, kuponvadászat a neten, ideges mászkálás boltról boltra, Lego-dobozok elrejtése a kicsik elől, forralt borozás a Vörösmarty téren, kiruccanás Bécsbe, előtte ruhavásárlás Parndorfban, személyi kölcsön intézése, áruhitel-felvétel és még sorolhatnánk. Meg persze gyertyagyújtás vasárnaponként – már ha belefér.

Na, most már látják a trükköt? A Fekete Péntek miatt négy hét pénzköltés veszik kárba egyetlen nap, jó esetben hétvége leforgása alatt. Kézműves gyertyák százai maradnak eladatlanul a vásárokban, áruházi Mikulások maradnak munka nélkül, és bevásárlóközpontok kongnak majd az ürességtől. A szent advent ünnepét szó szerint megfojtja a vadkapitalista amerikai tempó. Ez vár ránk, magyarokra ha a Fekete Péntek átveszi az uralmat a karácsonyi nagybevásárlások felett.

Ünneplő, duzzadó pénztárcájú honfitársak! Ne hagyjuk, hogy a jenkik ránk erőszakolják ezt az istentelen fogyasztói szeánszot! Őrizzük szokásainkat, és tegyük a karácsonyi vásárlások idejét oda, ahová való: az adventi várakozás heteire!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik